Menu
26 maart 2018
Café restaurant

Hoe slim en creatief ben jij als horecaondernemer?

6 tips om meer rendement uit je bar te halen

Dat je als horecaondernemer heel hard moet werken is niets nieuws. Maar als je inspanningen niet zoveel opleveren als je zou willen, dan zul je je ongetwijfeld wel eens afvragen hoe het anders kan.

Aan de hand van 6 praktische tips laten we zien hoe je maximaal rendement uit je barverkopen kunt halen. Want hard werken is leuk, maar het is nog leuker als je er zelf ook nog wat aan overhoudt. Ben jij al dik tevreden met je baromzet? Dan is dit lijstje een handige checklist om te kijken of er nog mogelijkheden tot verbetering zijn.

TIP 1 – Check je biercontract regelmatig.

De biermarkt is de laatste tijd enorm in beweging; grote partijen hebben met toenemende concurrentie te maken. Daar kun je als horecaondernemer je voordeel mee doen. Neem je biercontract regelmatig onder de loep. Afspraken kunnen altijd scherper. Zo verhoog je je brutomarge aanzienlijk. Er zijn zelfs bedrijven op de markt die je wegwijs kunnen maken en advies geven over wat er allemaal mogelijk is in de biermarkt.

TIP 2 – Overweeg (gezamenlijk) inkoopvoordeel

Het is bekend dat je met een gezamenlijke inkoop van bier veel voordeel hebt. Wist je dat dit bij bier kan oplopen tot wel 50%? Voorwaarde is dat je openheid geeft over hoeveel je inkoopt en tegen welke prijs. Maar het kan je wel opleveren!

TIP 3 – Ken je cijfers

Zorg dat je slim en creatief kunt ondernemen. Je moet precies weten wat er in je bedrijf omgaat. Door regelmatig met je medewerkers te overleggen, kun je snel ingrijpen als dingen niet goed gaan. Verder is het belangrijk dat je de cijfers op een rij hebt. Want meten is weten. Hoe je dat doet zonder kostbare tijd te verliezen? Bijvoorbeeld door je taps te automatiseren. Dan weet je per dag precies wat er getapt en afgerekend is.kostenbesparing in horeca

TIP 4 – Maak gebruik van nieuwe technieken voor een hoger rendement

Door je tapinstallatie aan te sluiten op een computer (zgn. computertaps of tapautomatisering) kun je tot wel 30% op de bierinkoop besparen. Er is namelijk veel minder tapverlies doordat je met de genoemde automatische taps altijd het perfecte biertje tapt. Onafhankelijk wie er tapt. Dat scheelt veel verspilling. Bovendien kun je in combinatie met een goed kassasysteem het verschil tussen de dranken-en de geldstromen snel in kaart brengen. Als er bijvoorbeeld tweehonderd biertjes zijn getapt en slechts honderd betaald (in de kassa aangeslagen), dan weet je dat er iets mis is. En kun je direct actie ondernemen en je personeel daarop aanspreken. Zo bespaar je ook flink op de inkoopkosten van drank. Het terugdringen van ongezien drankjes weggeven, te hoge eigen consumptie of ‘vergeten aan te slaan’ levert je dus direct geld op. Personeel drinkt vaak meer dan je denkt, lees ook hoe andere horecaondernemers daarop bezuinigen of hoe zij het weggeefprobleem en diefstal voorkomen.

Investeren in tapautomatisering is voor steeds meer horecaondernemers een aantrekkelijke optie, want veel leveranciers werken met aantrekkelijke financieringsmodellen. Zo kun je op www.spotcap.nl/aanvragen/vanduijnen binnen enkele minuten zien of je hiervoor in aanmerking komt. De investeringen worden doorgaans snel terugverdiend door de flinke besparingen die het oplevert.

TIP 5 – Organiseer evenementen

Met een goed evenement kun je geld verdienen en het is een handige manier om je zaak te promoten. Het levert vaak veel publiciteit op en biedt volop mogelijkheden om aandacht te krijgen op social media.

Stimuleer dat de gasten die bij jouw bedrijf een leuke tijd hebben, dit delen met hun vriendenkring. Organiseer bijvoorbeeld op Moederdag een diner of lunch waarbij mama gratis mag komen eten als zij met haar gezin komt. Denk ook eens aan thema-avonden rond feesten die in ons land steeds populairder worden, zoals Halloween, Valentijnsdag of Thanksgiving. Of plan een gezellige Beaujolais avond met bijpassende hapjes. Lees hier hoe andere horecaondernemers zich voorbereiden op Koningsdag. Laat de bediening een grappige act opvoeren… kortom: wees creatief!

Zo is er een restaurant in Frankrijk waar de bediening steeds gekke toneelstukjes opvoert. Op een avond kregen de eigenaren slaande ruzie midden in de volle zaak omdat een van beiden vreemd was gegaan. Later bleek dat het hele voorval in scène was gezet! Een hilarische belevenis voor de gasten en een avond die iedereen nog lang is bijgebleven.

TIP 6 – Beheers je personeelskosten

  • Kijk met regelmaat naar de samenstelling van je team. Om de personeelskosten in de hand te houden kun je naast de meer ervaren/oudere medewerkers ook jonger (goedkoper) personeel inzetten. Bedenk daarbij dat je vaste personeelsleden elk jaar ouder worden zodat de loonkosten sowieso toenemen.
  •  Zorg voor een goede personeelsplanning, waarbij je niet meer vaste medewerkers hebt dan nodig, vooral in de rustige periodes.
  • Werk in het hoogseizoen vooral met oproepkrachten. Als het rustiger is door bijvoorbeeld tegenvallend weer, dan kun je hen best een dagje naar huis sturen.
  • Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor selfservice. Zo heeft het hippe jongerenhotel City Hub een volledig geautomatiseerde zelfbedieningsbar, zodat er geen barpersoneel meer nodig is.
    Als je tafeltaps of een zelftapwand in je zaak integreert, kunnen gasten zelf hun biertjes (of wijntjes) tappen. Zo heb je minder mensen in de bediening nodig en kan personeel zich met andere dingen bezighouden, zoals upselling, advies of gewoon een gezellig praatje. Lees hier meer over zelftaptafels. rendement verbeteren in horeca
Café restaurant
Mail dit bericht

Reacties

Reageren op deze blog

Deze bedrijven
besparen al dankzij
Van Duijnen
Horeca Service