Zo zet je vrijwilligers optimaal in (bij poppodia en sportkantines)

Hoe haal je het beste uit vrijwilligers naar boven en laat je ze zo goed mogelijk hun werk doen?

Eerst even wat feiten:

  • Uit cijfers van het VNPF (1) blijkt dat het merendeel van het personeel bij poppodia (65 procent) uit vrijwilligers bestaat. In totaal nemen deze vrijwilligers 30 procent van alle gewerkte uren voor hun rekening. Deze groep vormt dus een zeer groot deel het totale personeelsbestand.
  • Sportclubs zijn voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van de kantineverkopen; zo’n 40% van de inkomsten komt uit kantineverkoop, met koffie en bier als de belangrijkste omzetmakers. De financiële gezondheid van een sportvereniging hangt dus sterk af van de bieromzet in het clubhuis.
  • Voor veel vrijwilligers is het niet zo makkelijk om een biertje te tappen. Er wordt niet altijd goed gedoseerd, waardoor bier door de afvoer wegstroomt. Dat is zonde, want als er bij elk getapt glas een beetje bier wordt gemorst, kan dit oplopen tot een behoorlijke verspilling. Dit is al snel zo’n 15% van de inkoopkosten, wat zomaar door de afvoer wegstroomt.
  • Vaak is het barpersoneel zelf zich er niet van bewust hoeveel bier er wegstroomt door het alvast openzetten van de bierkraan, voordat het glas eronder gaat. En een mislukt biertje met te veel schuim is bijna niet goed meer te krijgen zonder veel te verspillen. Nog meer bier dat door de afvoer verdwijnt.

Hoe voorkom je deze bierverspilling?

  • Een zeer efficiënt hulpmiddel zijn automatische tapsystemen. Zo’n geautomatiseerde tap zorgt er namelijk voor dat iedereen, ervaren en onervaren krachten, altijd het perfecte biertje tapt en nooit vergeet om af te rekenen.    Bovendien kun je de werkzaamheden van het barpersoneel makkelijk en snel evalueren en waar nodig bijsturen, want alle getapte dranken worden automatisch geregistreerd. Dat is ook handig om te weten als er veel ‘breuk’     of ‘eigen gebruik’ wordt geregistreerd. Of als je ziet dat iemand 400 bieren tapt en er maar 300 zijn betaald. Kortom, met een automatische tap zie je aan het eind van de dag precies hoeveel bier iemand heeft getapt en afgerekend.

sportkantine

  • Weet jouw personeel hoeveel wodka of wijn er in een glas moet? Voorkom dat de glazen te vol worden geschonken, door iedereen die achter de bar staat een goede taptraining te geven. Ook vrijwilligers. Dan haal je het maximale uit elke arbeidskracht. Want door het automatisch afstellen van je dosering heb je nagenoeg geen tapverlies meer. En dat kan tot 15% op de inkoop van je bier besparen, maar liefst 30% op gedistilleerd en 20% op wijn! Altijd goed getapt bier, geen verspilling meer, en ook voor een grote groep vrijwilligers wordt tappen makkelijker.

Hier vind je nog meer tips over tappen.

Voorbeelden uit de praktijk:

Lobke Heutink is bedrijfsleider van poppodium De Patronaat in Haarlem: “Wij werken achter de bar met 80 vrijwilligers. Dankzij de automatisering is het tappen van een biertje gewoon een stuk makkelijker geworden, en hebben we veel minder tapverlies.” Lees meer.

Tom Verdam voorzitter van voetbalclub Altius in Hilversum: “Voorheen kochten wij 192 biervaten in . Na installatie van geautomatiseerde biertaps door Van Duijnen Horeca waren dat er nog maar 157. Een besparing van maar liefst 35 fusten van 50 liter. Wij hoeven dus 1750 liter minder in te kopen , terwijl de verkoop van bier zelfs iets is toegenomen ! Dat is een vermindering van de inkoopkosten van bijna 20%!”  Lees meer.

Samengevat

Als je met veel vrijwilligers achter de bar werkt, dan is tapautomatisering een uitkomst:

  • Vrijwilligers voeren werkzaamheden veel beter en makkelijker uit.
    Tot 30% besparing op de inkoop door het afstemmen van je dosering.
  • Aanzienlijk minder tapverlies.
  • Het afrekenen van een drankje wordt niet meer vergeten.
  • Het vergemakkelijkt je administratie en bedrijfsvoering.
  •  Beter inzicht over wat er van moment tot moment gebeurt.
  • Met de geregistreerde data kun je allerlei analyses maken (rendement per avond, verkoop per medewerkers, voorraadbeheer enz.).
  • Een investering in automatische taps is meestal binnen één tot anderhalf jaar al terugverdiend!

Nog niet overtuigd? Reken dan hier heel eenvoudig uit wat je voor jouw organisatie jaarlijks kunt besparen: Reken uit je winst!

 

1) Poppodia in Cijfers 2014, publ. VNPF

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Tafel biertap in karaoke kamer Amsterdam