Menu
09 april 2016
Café restaurant

Tips voor een goedlopend terras

De zomer is begonnen. Lekker genieten van de zon. De terrassen stromen weer vol. Ben jij er klaar voor?

Hoe kan je meer omzet halen uit je terras en het rendement verhogen? Tips om meer rendement te halen. 

Zorg dat je gasten altijd zo snel mogelijk kunnen bestellen
Dit lijkt een open deur maar het komt vaker voor dan je denkt: gasten die eindeloos roepen en zwaaien om een lekker drankje te bestellen. En hoe irritant is het, om te horen dat je bij een andere collega moet bestellen… Werk je personeel goed in en kies liever voor personeel met ervaring in de bediening. Als je kiest om de bestellingen via geautomatiseerde kastjes op te nemen, zorg dan voor voldoende kastjes. Of zorg ervoor dat de bediening met de kastjes snel naar de gasten lopen wanneer deze iets willen bestellen.

Personeel met een glimlach
Het kan stressvol zijn als iedereen tegelijk op je terras komt zitten als het zonnetje ineens begint te schijnen. Probeer te allen tijde te voorkomen dat je gasten die willen bestellen door je medewerkers genegeerd worden. Maar zorg ervoor dat je gasten vrolijk en met een glimlach begroet worden, zodat je gast weet dat hij gezien is. Als hij weet dat hij gezien is en dat je er zo aan komt, wil hij best nog wel even wachten.

Zorg dat alles wordt afgerekend
Door de hectiek en drukte kan het makkelijk voorkomen dat je personeel vergeet de drankjes aan te slaan. Zo loop je natuurlijk veel omzet mis. Door te kiezen voor tapautomatisering zorg je ervoor dat elk geschonken drankje geregistreerd wordt zodat je personeel eraan herinnerd wordt om alle getapte drankjes ook in de kassa aan te slaan en af te rekenen. Zo kun je het rendement uit je terras flink verhogen!

Maak extra servicepunten
Extra servicepunten voorkomen dat personeel steeds naar binnen moet. Bij zonnig weer is het vervelend steeds van licht naar donker te lopen. Maak daarom een extra servicepunt met schone sopjes, besteksetjes, peper en zout stelletjes, onderzetters, asbakken, extra menukaarten etc. Dit kan natuurlijk ook gewoon een tafel of simpel rekje zijn.

Laat je niet verrassen door het mooie weer en zorg dat je voldoende personeel inplant.
Op je smartphone kan je allerlei weer-app’s zetten met weersvoorspellingen per uur. Via deze apps is het makkelijk te zien wat voor weer het gaat worden. Probeer zo goed mogelijk te anticiperen op zonnig weer. Met voldoende bedienend personeel haal je meer omzet uit je terras!

tips meer rendement terras

Geen wiebel tafels
Een wiebelende tafel is irritant en glazen kunnen vallen. Soms is dit helaas onvermijdelijk door een niet-vlakke ondergrond. Laat je personeel of gasten niet zitten rommelen met gevouwen bierviltjes of servetjes om een tafel stabiel te krijgen. Gebruik hiervoor de “laminaat afstandhouder” die in sets van tien te koop zijn bij de bouwmarkt. Hiermee kan je gemakkelijk iedere tafel recht zetten.

Frisheid van het personeel
Als het echt warm weer wordt, gaat zweetlucht al snel in de kleren zitten. Niets is zo onprettig als onfrisse bediening. Stel daarom het dragen van deodorant voor iedereen verplicht en zorg voor een paar extra T-shirts en schone sloven zodat je medewerkers zich ook tijdens de werkdag een keer kunnen verkleden.

Duidelijke tafelnummering (die elke dag hetzelfde is!)
Hoe storend is het als je op een terras het door jou bestelde drankje (of de bekende bitterballen) eerst langs 3 tafels ziet gaan voordat het eindelijk bij jou terecht komt.
Duidelijke tafelnummers vervangen dat probleem. Zorg dat je personeel die nummers kent en maak die eventueel zichtbaar. Let op dat die nummering elke dag hetzelfde is! Verplaatsen uw gasten zich naar een andere tafel omdat daar bijvoorbeeld meer zon is? Pas dit dat zo snel mogelijk aan in je systeem, zodat iedereen de juiste rekening krijgt.

Geef iets extra’s zodat gasten langer blijven hangen
Maak het verblijf op uw terras zo aangenaam mogelijk zodat uw gasten langer blijven. Biedt gratis wifi, maar zorg ook dat het lekker warm is met heaters, dekentjes of andere warmte systemen zoals warme kussens.

Zo heeft Grand Cafe De Markt in Zevenaar zelfs stopcontacten voor het opladen van mobiele telefoons op hun terras aangelegd. Lees meer hierover in het artikel in Misset Horeca terras.

Stopcontacten op terras

Kijk hier voor nog meer tips.

Café restaurant
Mail dit bericht

Reacties

Reageren op deze blog

Deze bedrijven
besparen al dankzij
Van Duijnen
Horeca Service
Tapinstallatie van Van Duijnen Horeca Service