Horeca locatie zoeken

Op zoek naar de beste locatie voor jouw nieuwe horecazaak?

Horeca

Ben jij een ervaren horecaprofessional en loop je al een tijdje met nieuwe plannen rond? Of mis je horecaervaring maar zie je investeringskansen? Wat je plannen ook zijn, bedenk dat de locatie voor een groot deel bijdraagt aan de kans van slagen van jouw horecaproject. Maar welke locatie en welk pand passen bij jouw plannen? En hoe vind je net dat ene pareltje om jouw droom te realiseren?

5 Tips voor jouw ultieme horecalocatie

We geven je vijf tips die je helpen om de beste locatie te kiezen voor jouw nieuwe horecazaak.

En met locatie bedoelen we meer dan alleen het uitkiezen van een pand. Want de keuze voor een locatie hangt van veel factoren af. Het is bovendien een lange termijn beslissing die je niet zomaar even kunt veranderen. Extra belangrijk dus om gedegen te werk te gaan.

1. Denk van groot naar klein

De voordelen van een stad zijn duidelijk: veel publiek, makkelijker aan personeel te komen, meer activiteit enz. Maar je hebt ook te maken met hogere (huur)prijzen, strengere wet- en regelgeving en meer concurrentie. Zet alle voors en tegens eens op een rij en vergelijk je argumenten met elkaar.
Voordat je op zoek gaat, is het handig om te bepalen of je in een stad of juist daarbuiten wilt gaan ondernemen, en waarom. Wat past bij jouw concept? Versterkt de locatie het imago en de identiteit van je zaak? Of juist niet? Wil je in de buurt van andere horecaondernemers zitten, of juist niet? Is parkeergelegenheid belangrijk? Zichtbaarheid?

2.  Wat is je budget?

Heb je in je ondernemingsplan rekening gehouden met kosten voor koop of huur? En wat is de reden voor die keuze? Onderzoek de verschillen en de mogelijkheden van beide. Hieronder alvast een aantal voor- en nadelen van kopen en huren op een rij:

Voordelen van huren
– Onderhoud wordt (grotendeels) gedaan en betaald door verhuurder.
– Geen investeringen nodig.
– Meer flexibiliteit.

Nadelen van huren
– Geen voordeel van een evt. waardestijging van het pand.
– Planning van onderhoud heb je niet zelf in de hand (kan soms lang duren).
– Je moet rekening houden met de wensen en ideeën van de verhuurder.

Voordelen van kopen
– Je profiteert van een evt. waardestijging van het pand.
– Duidelijkheid (over kosten enz.) op de lange termijn.
– Het zelf bezitten van een pand kan motiverend werken.
– Je bent voor aanpassingen en onderhoud van het pand niet afhankelijk van anderen.
– De financieringsrente kan lager zijn dan de huurprijs.

Nadelen van kopen
– De prijzen van onroerend goed zijn sterk afhankelijk van de markt (vraag/aanbod) en de waarde van het pand kan ook verminderen in de loop van de tijd.
– Banken verstrekken vaak niet voor de volle 100% een hypotheek.
– Je betaalt zelf voor de kosten van het onderhoud.

horeca locatie

Zowel bij koop als huur worden prijzen van onroerend goed vooral bepaald door de ligging. Kies je voor een A-, B- of C-locatie? Kom je er niet uit, dan kan een goede makelaar of consultant je helpen om een passende keuze te maken.

3. Faciliteiten en technische aspecten

Bij het kiezen van een locatie komen ook veel praktische en administratieve zaken kijken. Zijn er geen (verborgen) gebreken aan het pand? Is het geschikt voor de faciliteiten die je nodig hebt? Mag je een horecabedrijf beginnen op die locatie? Wat staat er in het bestemmingsplan? En hoe zit het met de benodigde vergunningen?

Als horecaondernemer heb je vaak meer dan één vergunning nodig en moet je voldoen aan zaken als milieuvoorschriften. Het verschilt per gemeente welke vergunningen je nodig hebt, zoals een drank- horeca-, exploitatie-, terras- nacht- en omgevingsvergunning. Bij de gemeente kun je tevens het bestemmingsplan van een pand of locatie inzien.

Verder is het aan te raden om na te gaan of er juridische beperkingen op het pand rusten. Dit kun je uitzoeken bij het Kadaster (evt. via een notaris of makelaar).

Voordat je tot koop of huur overgaat, moet je ook de staat van het pand en de eventuele inventaris goed (laten) controleren. Denk aan mogelijk verborgen gebreken, het keuren van technische installaties, de brandveiligheid van het pand enz. Je voorkomt al veel ellende door foto’s te maken van de staat van het pand tijdens een inspectie en door een complete inventarislijst op te stellen.

Tot slot: als startende horecaondernemer wil je natuurlijk graag groeien. Kijk dus ook of de locatie die je op het oog hebt, mogelijkheden biedt om de zaak uit te breiden. Voldoet het pand aan je groeiverwachting? Breng deze in kaart en laat het meewegen bij je keuze voor de locatie.

4. Ervaringen van anderen

Je kunt zelf natuurlijk veel bedenken, maar anderen kunnen je ook veel informatie geven over de beste locatie voor je horecazaak. We geven je een paar voorbeelden:

  • Eerdere huurders kunnen je veel vertellen over hun ervaring met de locatie en/of de verhuurder. Vraag ernaar.
  • Op internet zijn tal van handige websites die je kunnen helpen bij het vinden van een goede locatie: Funda in business, horecasite, bedrijfspand, horecavizier en gespecialiseerde horecamakelaars zoals; Adhoc horecamakelaars, DUIJN horecamakelaars, Hormax, Abéma etc.
  • Vraag rond bij collega’s in spe (horecaondernemers), in je netwerk en in de regio. Via de “tamtam” verspreid nieuws zich snel.

5. Wel of geen vastgoedadviseur

Als je je wensen en eisen op een rijtje hebt en je bent je aan het oriënteren op de locatie van je nieuwe horecazaak, dan kun je overwegen om een gespecialiseerde makelaar in te schakelen. Die heeft kennis van de markt, de (huur)prijzen en hij/zij kan op basis van je eisen op zoek gaan naar de beste locaties. Ook kan een makelaar de onderhandelingen voor je voeren en een pand (technisch) laten keuren.

Tot slot… Voelt het goed?

Als je alle technische, logistieke, financiële en andere obstakels hebt genomen, en je oog hebt laten vallen op dat ene, unieke pand, dan blijft er nog maar één vraag over: voelt het goed?

Een werkomgeving is een plek waar je veel tijd doorbrengt. Daarmee heeft de keuze van de locatie dus ook veel invloed op jouw algeheel welbevinden (en dat van je evt. medewerkers). Sta dus ook stil bij de vraag of je je happy en thuis voelt op jouw horecalocatie. Want als jij je goed voelt in die ruimte, dan zal dat ongetwijfeld ook gelden voor je (toekomstige) gasten!

Wil je meer weten over meer uit je drankverkoop halen, hoger rendement, slim ondernemen in de horeca? Kijk dan ook eens op de blogpagina of meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Automatische biertaps bij Hollywood Event Center in Rotterdam
Tafel biertap in karaoke kamer Amsterdam