Menu

Opstart handleiding tapautomatisering

Het ziet er naar uit dat sommige horecabedrijven binnenkort geleidelijk de deuren weer kunnen openen. Als horecaondernemer wil je een frisse start waarbij je snel weer helemaal ‘up en running’ bent. Goed werkende tapinstallaties én schone leidingen zijn daarbij essentieel! Hier lees je hoe je je geautomatiseerde tapinstallaties (tapautomatisering) weer goed in gebruik stelt. Van Duijnen Horeca Service deelt ook opstarttips voor andere tapinstallaties. Zie opstart handleiding van de bierinstallatie, opstart wijntapinstallatie, opstart gedistilleerd installatie en het in gebruikstellen van postmix (frisdrank) installatie. Hierin lees je hoe je je tapinstallaties weer goed in gebruik stelt.

Opstarten van je geautomatiseerde tapinstallaties

Hieronder zie je een handleiding over je hoe je de geautomatiseerde tapinstallatie (tapautomatisering) weer in gebruik neemt. Als specialist in dranktechniek geeft Van Duijnen graag deze tips en instructies om storingen bij het opstarten te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je goed kunt tappen als je gasten weer mag verwelkomen.

Aanzetten tapautomatisering en in gebruik nemen van geautomatiseerde tapinstallaties

Voordat de tap installaties weer opgestart worden adviseren wij om de drankenleidingen eerst grondig te laten reinigen. Zie bij ‘Spoeling leidingen’ advies hoe je dit doet. Het aanzetten van geautomatiseerde tapinstallaties gaat via de besturing. Afhankelijk van welk type besturing je gebruikt volgt hieronder per type een handleiding.

1. MidiXP installatie

Voor het aan zetten moet je met de personeel sleutel de MidiXP activeren. Hierdoor worden de tappunten geactiveerd. Dit doe je door de personeelssleutel rechtsom te draaien. Rechts onderin het scherm verschijnt de tekst “PERSONEEL”. Je kan nu gaan tappen.

Aan en uitzetten MidiXP

2. XPcompact installatie

Voor het aanzetten van de installatie moet je met de personeel sleutel de XPcompact activeren. Hierdoor worden de tappunten geactiveerd. Dit doe je door op de XPcompact de personeelssleutel rechtsom te draaien. Zo kan er weer drank getapt worden.

XP Compact

3. Kaartlezer Proxy

Als er een kaartlezer geplaatst is, kan je de bar aanzetten door de kelnerkaart te plaatsen.

figuur kaartlezer Proxy

4. Cascade 3 installatie

Voor het aanzetten moet je de easy stick op de master terminal plaatsen. Hierdoor worden de tappunten geactiveerd. Na het plaatsen van de easy stick zal de led rood branden.

Cascade 3

5. Dashbar installatie

Voor het aanzetten van de bar moet je de bar op actief te zetten in de web-portaal van DashBar, zie de stappen hieronder. Hierdoor kan er weer getapt worden.

Ga naar: https://portal.dashbar.nl/login

• Voer jouw gebruikersnaam en paswoord in om toegang te krijgen tot je gegevens

DashBar scherm 1

• Klik in de linker kolom op bars

• Klik op inactief en daarna op actief. De tappunten kunnen nu gebruikt worden.

Spoelen leidingen

Wij adviseren om de leidingen goed te (laten) reinigen met de juiste reinigingsmiddelen.

1. Reinigen bierleiding met een elektrische bierkraan

EOS kranen Jopen en EscobarMaak je gebruik van elektrische bierkleppen, dan moet je de onderstaande procedure volgen als je de bierleidingen gaat reinigen.
1. Haal eerst de druk van de bierleiding en tap nog 1 biertje om de overdruk weg te tappen.
2. Zet de bar of tapzuilen op inactief (zie bovenin hoe je de bar actief en inactief zet).
3. Verwijder rustig de uitloop (let op: het veertje en plunje kunnen wegschieten).
4. Verwijder het veertje en de plunje (zie onderstaand figuur).
5. Plaats de uitloop terug.
6. LET OP ! zet de taps of de gehele bar op inactief en laat voor de zekerheid de taphendel in de ruststand (midden) staan. Als dit niet gebeurt kan schade aan de bierspoel ontstaan.
7. Begin met spoelen.

Als het spoelen is afgelopen:
8. Verwijder de uitloop.
9. Plaats de plunje en het veertje terug volgens onderstaand figuur.
10. Plaats de uitloop terug (let op het rubbertje in de uitloop).
11. Zet de taps of de gehele bar weer op actief, Je kunt weer bier tappen.elektrische bierkraan schoonmaken

 

2. Reinigen wijnleiding met een “elektrische wijnkraan”

wijntap bij ThomsWanneer je de wijnleidingen gaat reinigen kan je deze gedoseerd door tappen. Maar let op dat er altijd water of een schoonmaakmengsel op de leiding staat. Je kan ook onderstaande procedure volgen.

1. Haal de druk van de leiding en tap nog 1 wijntje om de overdruk weg te tappen.
2. Zet de taps of gehele bar op inactief (zie bovenin hoe je de bar actief en inactief zet).
3. Verwijder rustig de uitloop (let op: het veertje en plunje kunnen wegschieten).
4. Verwijder het veertje en de plunje (zie onderstaand figuur).
5. Plaats de uitloop terug.
6. LET OP ! zet de taps of de gehele bar op inactief en laat voor de zekerheid de taphendel in de ruststand (midden) staan, indien dit niet gebeurt kan schade aan de bierspoel ontstaan.
7. Begin met spoelen.

Als het spoelen is afgelopen:

8. Verwijder de uitloop.
9. Plaats de plunje en het veertje terug volgens onderstaand figuur.
10. Plaats de uitloop terug (let op het rubbertje in de uitloop).
11. Zet de taps of de gehele bar weer op actief, je kan weer wijn tappen.

uit elkaar halen elektrische wijnkraan

Reinigen apparatuur

Reinigen EOS / QVT bierkranen

Reinig de geplaatste apparatuur met EOS of QVT bierkranen alleen met een vochtige warme doek. Je mag onder GEEN beding water over de tapkraan heen gieten!QVT en EOS elektrische bierkraan

Reinigen combizuilen / wijnzuilen

Reinig de geplaatste apparatuur alleen met een vochtige warme doek. Maak je gebruik van de drukknoppen met een rode lens, dan kan je deze lens er eenvoudig uittrekken. Maak de lens en de binnenzijde schoon met een vochtige warme doek en plaats hierna de drukknop terug.Wijntap bij Thoms en combizuil bij St. James'Gate

Schoonmaken ABC-doppen/ Oscar doppen

Maak de ABC-doppen en Oscar-doppen na elk gebruik schoon. Eventueel moet je de doppen al eerder (tijdens gebruik) schoon maken.

Oscar schenksysteem

Plaats de dop in een emmer met lauw water en laat deze minimaal één dag of nacht weken. Bevestig dan het spoelrubber op een normale kraan om de dop goed door te spoelen.

Let op: de ABC-ring en Oscar-ring zelf mag je alleen met een vochtige warme doek schoonmaken. De ring mag NIET in het water geplaatst/gehangen worden.Figuur schoonmaken ABC doppen

ABC schenksysteem sterke drank

ABC schenksysteem sterke drank

Schoonmaken Flexibar dop

Wij adviseren om de flexicaps goed en regelmatig te reinigen. Bijvoorbeeld nadat de fles leeg is. Maar als een fles niet regelmatig vernieuwd wordt, is het raadzaam om de dop tussentijds schoon te maken.
Figuur Flexi cap

Doppen reinigen met behulp van de “cleaning” easy stick;
Let op niemand anders mag gebruik maken van het buffet!

1. Plaats de easy stick met de tekst “cleaning” op de easy reader.
2. Neem een fles gevuld met lauw water en plaats de te spoelen dop op de fles.
3. Steek de fles met dop in de flexibar en kantel deze met de schenkdop naar beneden.
4. Druk op de knop om te spoelen.
5. Vervolg stap 2 t/m 4 voor elke te spoelen dop.
6. Als alle doppen zijn gespoeld verwijder de easy stick “cleaning”.

Als de doppen erg versuikerd zijn kan je ze een dag in een bak met lauw warm water zetten.

De flexibar-ring zelf mag je alleen met een vochtige warme doek schoonmaken. De ring mag NIET in het water geplaatst/gehangen worden.

Engolit non-drips

De Engolit non-drips kan je schoonmaken door de fles te verwijderen. Haal de non-drip uit de beugel en laat deze een avond in een bak met lauw water staan. Voor een goede reiniging raden wij je aan om daarna de volgende stappen te volgen:

• Hang de non-drip terug in de beugel.
• Spoel daarna met een fles met lauw water de non-drips goed door.
• Plaats daarna de gedistilleerd fles terug.
Let op er zal registratie plaatsvinden.

Engolit non drip

Engolit non drip

Reinigen ETN non drips

De ETN non drips kan je schoonmaken door onderstaande procedure te volgen.Schoonmaken ETN non drip

ETN non drip

Opstarttips voor koelbuffetten

Heb je koelbuffetten tijdelijk uitgezet om kosten en energie te besparen? Lees dan deze opstarttips als je de koelingen weer gaat gebruiken. Zodat jouw gasten straks weer lekkere gekoelde drankjes kunnen bestellen.koelbuffet IJver

Vragen of hulp nodig bij een frisse start?

Heb je onze tips over het buitengebruikstellen van je drankinstallaties opgevolgd, dan zal je waarschijnlijk snel kunnen beginnen. Voor vragen of telefonisch advies zijn we te bereiken op 036 – 538 78 78.

Heb je toch hulp nodig bij het weer in gebruik nemen van je tapinstallaties of het reinigen van de leidingen? Dan komen wij graag bij je langs tegen een gereduceerd tarief. Van Duijnen biedt hulp bij de opstart tegen speciaal tarief van € 99, dit is inclusief voorrijkosten en een half uur werk.*

Wil je gebruik willen maken van deze tijdelijke aanbieding, maak dan snel een afspraak. Bel 036 538 78 78 of mail naar onze afdeling customer service: cs-horeca@vanduijnen.nl

*Mocht het meer werk zijn dan rekenen we daarna ons gewone uurtarief van € 79,56 per uur. Deze aanbieding is alleen geldig t/m 01/07/20 bij de opstart tijdens de coronacrisis o.v.v. openingsactie.

Lees ook onze blog: Van Duijnen en de anderhalve meter horeca: zo hou je afstand, over diverse mogelijkheden om je gasten te ontvangen en toch afstand te houden.

Of bekijk hieronder onze video over hoe je meer kunt verdienen aan je bierverkoop.

 

Café restaurant Hotel Sportclub Studentenvereniging
Mail dit bericht

Reacties

Reageren op deze blog

Deze bedrijven
besparen al dankzij
Van Duijnen
Horeca Service
Tapinstallatie van Van Duijnen Horeca Service