Opstart handleiding wijntapinstallatie (tapinstallatie voor wijn)
Het ziet er naar uit dat sommige horecabedrijven binnenkort geleidelijk de deuren weer kunnen openen. Als horecaondernemer wil je een frisse start waarbij je snel weer helemaal ‘up en running’ bent. Goed werkende tapinstallaties én schone leidingen zijn daarbij essentieel! Hier lees je hoe je je wijntap installatie weer goed in gebruik stelt. Van Duijnen Horeca Service deelt ook opstarttips voor andere tapinstallaties. Zie opstart handleiding van de bierinstallatie, opstart gedistilleerd installatie, opstart postmix installatie (frisdrank) en in gebruikstellen van tapautomatisering. Hierin lees je hoe je je tapinstallaties weer goed in gebruik stelt.
Opstarten van je wijninstallatie
Hieronder zie je een handleiding over je hoe je de wijntap installatie weer in gebruik neemt. Als specialist in dranktechniek geeft Van Duijnen graag deze tips en instructies om storingen bij het opstarten te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je goed kunt tappen als je gasten weer mag verwelkomen.
Opstart advies en het in gebruik stellen van de wijntap installatie:
• Voordat je de wijntap installatie weer opstart moeten de wijnleidingen eerst gereinigd worden!
• Zorg ervoor dat je alle producten op voorraad hebt. Niet alleen wijn, maar check ook of er nog genoeg koolzuur of mengas aanwezig is.
• Heb je de producten nog op voorraad, controleer de T.H.T. van deze producten voordat je deze aansluit. Voor geopende/aangeslagen verpakkingen adviseren wij om deze niet meer te gebruiken en weg te doen. Mocht hierin toch een infectie zitten, dan komt deze in de installatie terecht en kan de nieuwe producten weer infecteren. Dit brengt uiteindelijk hogere kosten met zich mee door extra reinigingen en waarbij het nieuwe product alsnog weggegooid moet worden.
• Controleer het waterniveau in de waterbak. De verdamperspiralen van de koelwaterbak moeten onder water staan. Wanneer het waterniveau te laag is, vul deze dan bij met schoon (koud)water.
• Controleer de setpoint van de thermostaat of stel de gewenste temperatuur in, als je deze tijdens het buitenbedrijfstellen hebt gewijzigd.
• Zet de toevoer van de menggas- of koolzuurcilinders open.
• Sluit steeds 1 product tegelijk aan en controleer op lekkages. Ook bij het tappunt.
• Laat de installatie op temperatuur komen en controleer de installatie op juiste werking door alle producten nog een keer door te tappen.
Spoelen leidingen: zo reinig je een wijnleiding met een “elektrische wijnkraan”
Het is belangrijk om de leidingen goed te (laten) reinigen met de juiste reinigingsmiddelen. Werk je met een geautomatiseerde wijntapinstallatie met een elektrische wijnkraan, volg dan de onderstaande stappen om de wijnleiding te reinigen.
Wanneer je de wijnleidingen gaat reinigen kan je deze gedoseerd door tappen. Maar let op dat er altijd water of een schoonmaakmengsel op de leiding staat. Je kan ook onderstaande procedure volgen.
1. Haal de druk van de leiding en tap nog 1 wijntje om de overdruk weg te tappen.
2. Zet de taps of gehele bar op inactief (zie bovenin hoe je de bar actief en in-actief zet).
3. Verwijder rustig de uitloop (let op: het veertje en plunje kunnen wegschieten).
4. Verwijder het veertje en de plunje (zie onderstaand figuur).
5. Plaats de uitloop terug.
6. LET OP ! zet de taps of de gehele bar op inactief en laat voor de zekerheid de taphendel in de ruststand (midden) staan, indien dit niet gebeurt kan schade aan de bierspoel ontstaan.
7. Begin met spoelen.
Als het spoelen is afgelopen:
8. Verwijder de uitloop.
9. Plaats de plunje en het veertje terug volgens onderstaand figuur.
10. Plaats de uitloop terug (let op het rubbertje in de uitloop).
11. Zet de taps of de gehele bar weer op actief, je kan weer wijn tappen.
Reinigen combizuilen / wijnzuilen
Reinig de geplaatste apparatuur alleen met een vochtige warme doek.
Maak je gebruik van de drukknoppen met een rode lens, dan kan je deze lens er eenvoudig uittrekken. Maak de lens en de binnenzijde schoon met een vochtige warme doek en plaats hierna de drukknop terug.
Opstarttips voor koelbuffetten
Heb je koelbuffetten tijdelijk uitgezet om kosten en energie te besparen? Lees dan deze tips als je de koelingen weer gaat gebruiken. Zodat jouw gasten straks weer lekkere gekoelde drankjes kunnen bestellen.
Vragen of hulp nodig bij een frisse start?
Heb je onze tips over het buitengebruikstellen van je drankinstallaties opgevolgd, dan zal je waarschijnlijk snel kunnen beginnen. Voor vragen of telefonisch advies zijn we te bereiken op 036 – 538 78 78.
Heb je toch hulp nodig bij het weer in gebruik nemen van je tapinstallaties of het reinigen van de leidingen? Dan komen wij graag bij je langs tegen een gereduceerd tarief. Van Duijnen biedt hulp bij de opstart tegen speciaal tarief van € 99, dit is inclusief voorrijkosten en een half uur werk.*
Wil je gebruik willen maken van deze tijdelijke aanbieding, maak dan snel een afspraak. Bel 036 538 78 78 of mail naar onze afdeling customer service: cs-horeca@vanduijnen.nl
*Mocht het meer werk zijn dan rekenen we daarna ons gewone uurtarief van € 79,56 per uur. Deze aanbieding is alleen geldig t/m 01/07/20 bij de opstart tijdens de coronacrisis o.v.v. openingsactie.
Lees ook onze blog: Van Duijnen en de anderhalve meter horeca: zo hou je afstand, over diverse mogelijkheden om je gasten te ontvangen en toch afstand te houden.
Of bekijk de video: meer verdienen aan je drankverkoop
Reacties
Reageren op deze blog