Menu
19 maart 2018
Café restaurant

Zo bereid je je als horecaondernemer voor op Koningsdag

Nog een paar weken, dan kleurt Nederland weer massaal oranje, wordt oud speelgoed op straat uitgestald en verheugen velen zich op een gezellige dag met vrienden en familie. Ook voor horecaondernemers is het een feestdag om naar uit te kijken; als het weer een beetje meewerkt, zitten de terrassen vol. En mensen kijken niet op een euro meer of minder voor een hapje en een drankje. Maar de grote drukte in veel dorpen en steden betekent ook dat je als horecaondernemer de nodige voorbereidingen moet treffen om de dag en avond soepel te laten verlopen. En waar haal je personeel vandaan als iedereen vrij wil nemen om zelf feest te vieren? Wij vroegen drie ervaren horecaondernemers wat zij tijdens een evenement als Koningsdag doen om er ook zakelijk een geslaagde dag van te maken.

Tips van ervaren horecaondernemers om van Koningsdag een commercieel succes te maken.

Richard Roeland van Café Studio in Haarlem

“Wij pakken met Café Studio tijdens Koningsdag altijd helemaal uit. Het buitenterras wordt uitgebreid en omgebouwd tot een soort buitendancing, met dj’s en muziek. Er staan natuurlijk meerdere buitenbars met veel tappunten. Op alle bierleidingen zitten tellers, ook op de buitentaps. Dat laten we voor een evenement als Koningsdag allemaal omleggen, zodat alles automatisch wordt geregistreerd. Elke bar, binnen, buiten, boven en beneden, draait op zichzelf. We kunnen precies zien hoeveel elke bar schenkt. Zo houden we overzicht en controle.

Ons personeel wordt al weken van tevoren uitgebreid geïnformeerd. Iedereen weet precies wat hij/zij doet, wanneer en waar. Ze kennen het programma (welke dj’s er bijvoorbeeld draaien), en ze weten dat ze goed op leeftijd moeten controleren wat betreft alcoholgebruik. Die controle is met tappunten buiten lastiger, dus extra belangrijk.

Om de snelheid op zo’n drukke dag te bevorderen, werken we met afgeronde prijzen. En we instrueren ons personeel vooraf goed. Een voorbeeld: als gasten elkaar op een negatieve manier opzoeken, zijn zij degenen die het gesprek moeten aangaan. Dat is altijd beter dan dat je direct de beveiliging erbij haalt. Wij noemen onze beveiligers ‘sfeerbewakers’ in plaats van uitsmijters. Als het echt moet, dan kunnen ze natuurlijk wel optreden, maar je moet je als gast vooral welkom voelen. En de beveiliging is het eerste wat mensen zien, dus service met een smile is belangrijk. Als het barpersoneel goed oplet en anticipeert, dan kun je het eigenlijk altijd wel oplossen voordat het escaleert.

Ja, het gaat opschieten, eind april is het zover. Ik heb er nu al zin in. Laat Koningsdag maar komen, wij zijn er klaar voor!”

“Om de snelheid te bevorderen werken we tijdens evenementen met afgeronde prijzen”

“Alle getapte biertjes worden automatisch geregistreerd. We kunnen precies zien hoeveel er per bar wordt geschonken. Zo houden we overzicht en controle”

Richard Roeland – Café Studio (Haarlem)

Tim Oberdorf van Café Brandpunt in Tilburg

Café Brandpunt is sinds kort klant bij Van Duijnen. De tapautomatisering is door Van Duijnen aangepast.

Tim: “We hebben nu twee geautomatiseerde kranen waar we heel blij mee zijn! We zijn beter aan het tappen en hebben minder bierverspilling.

Ook wij zijn volop bezig met de voorbereidingen voor Koningsdag. Er is een klein pleintje, daar komen twee podia met artiesten. De roosters zijn gemaakt. Ons personeel moet minimaal één dag of nacht werken. Speciale instructies geven we eigenlijk niet aan onze medewerkers. We doen vrij veel evenementen, dus ons personeel weet precies wat er moet gebeuren. Koningsdag is in Tilburg altijd een leuke dag, maar het is niet zo’n spektakel als bijvoorbeeld in Amsterdam. Vorig jaar was het trouwens wel anders, toen bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan Tilburg. Toen was het wel aanpoten!

Mijn tip voor andere horecaondernemers? Evalueer het evenement snel daarna en werk meteen je draaiboek bij. Er zijn namelijk altijd dingen die beter kunnen, en die ben je een jaar later alweer vergeten. Verder moet je calamiteitenplan natuurlijk goed op orde zijn.”

“Evalueer direct na het evenement en werk je draaiboek bij voor het volgende jaar”

Tim Oberdorf – Café Brandpunt (Tilburg)

Don Hoogerman van Café Heffer in Amsterdam

“Wij wachten nog op een evenementenvergunning voor Koningsdag. We willen graag een buitenterras met livemuziek (dj) hebben. Maar het is nog even spannend of dat gaat lukken. Dat is dus alvast de eerste tip voor horecaondernemers: zorg dat je je vergunning(en) op tijd aanvraagt.

Hoe wij op Koningsdag maximaal rendement proberen te halen? De prijzen liggen op Koningsdag altijd een eurootje hoger. En als management moet je de hele dag goed bijhouden wat je aan het doen bent. Onze buitentaps zijn niet geautomatiseerd, dus dat moet je handmatig tellen. Zo kun je bijsturen als het nodig is.

Verder zeggen we altijd tegen ons personeel: Maak er zelf een feestje van. Want de eerste aanvragen voor vrije dagen die we in een nieuw jaar krijgen, zijn altijd voor Koningsdag. Maar als je het leuk maakt voor je personeel, dan vinden zij het ook leuk om op dat soort dagen te werken.

Het is eigenlijk elke zaterdag bij ons volle bak, dus het personeel is dat wel gewend. Wij zeggen altijd tegen onze medewerkers: Vooral ook zelf genieten!”

“Als je het leuk maakt voor je personeel, dan vinden zij het ook leuk om op dat soort dagen te werken”

Don Hoogerman – Café Heffer (Amsterdam)

 

Lees ook onze blog: Zo bereid je je als horecaondernemer voor op Koningsdag deel 2

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van noviteiten op het gebied van horeca en uitnodigingen voor toekomstige horecavakbeurzen en events ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (maximaal 4 keer per jaar).

Café restaurant
Mail dit bericht

Reacties

Reageren op deze blog

Deze bedrijven
besparen al dankzij
Van Duijnen
Horeca Service
Trinity nieuwe barinrichting door Van Duijnen HorecaJorn-Stouten-Poesiat-en-KaterZelfbedieningsbar Star Lodge hotel