Menu
28 mei 2020
Café restaurant

Zo zorg je voor extra schone glazen voor jouw gasten

Tips voor hygiënisch schone glazen

Goede hygiëne was natuurlijk altijd al belangrijk in de horeca. Maar als de horeca weer open gaat, zal naast ‘social distancing’, een goede hygiëne een nog belangrijker thema zijn. In deze tijden verwachten gasten natuurlijk een extreem schoon glas. Maar hoe zit het eigenlijk met ‘schone glazen’? Zijn deze wel echt zo schoon?

In de horeca in Nederland wordt het glaswerk meestal via een glazenspoelbak met de hand gewassen. Maar ook al lijkt het een schoon glas, een echt “hygiënisch schoon glas” is het meestal niet, want er kunnen virussen en bacteriën achterblijven. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.

In deze blog geven we tips om te komen tot “hygiënisch schone glazen”.

Heet gewassen, super hygiënisch, direct weer bruikbaar

In veel landen om ons heen is het in de horeca verplicht om glazen te wassen met een glazenspoelmachine. Dit werkt door een hoge temperatuur te combineren met bacteriedodende chemicaliën waardoor zo veel mogelijk virussen en bacteriën worden gedood. Een thermische desinfectie heeft hierbij de voorkeur. De glazenspoelmachine wordt ingesteld met naspoelwater van 82ºC conform HACCP eisen, waardoor zoveel mogelijk bacteriën gedood worden. Deze temperatuur kan je natuurlijk niet aanhouden als je met de hand afwast. En bovendien worden glazen in een spoelbak niet altijd goed gereinigd en wordt het spoelwater niet vaak genoeg ververst. Zo kan glaswerk een bron voor bacteriën en virussen zijn. Daarom is het raadzaam om glaswerk door middel van een glazenspoelmachine te wassen. Ook de KHN adviseert om glazen bij voorkeur in een glazenspoelmachine te spoelen. In de Hygiënecode die je hier kan bestellen, wordt eenvoudig omschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken.

Bekijk eens de mogelijkheden van Winterhalter glazenspoelmachines die wij als Van Duijnen al jarenlang verkopen aan vele tevreden klanten.

Winterhalter is dé vaatwas specialist die staat voor professionele oplossingen. Al drie generaties lang een familiebedrijf bekend om zijn hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De Winterhalter vaatwasmachines spoelen volgens een bepaalde DIN-norm, waardoor ze volledig “Corona-proof” zijn. Bovendien komen de glazen door Osmose volledig streeploos uit de machine.

Winterhalter vaatwassystemen zijn voorzien van een hygiënecertificaat conform DIN SPEC 10534. Dit betekent dat met een Winterhalter machine en geschikte reinigingsmiddelen een kiemreductie van meer dan 5 log-levels wordt bereikt. De gebruikte testkiem is zeer resistent en is daarom een uitstekende representant voor veel kiemen, waaronder virussen. Het (nieuwe) coronavirus (SARS-CoV-2) is er daar slechts een van. Hieronder vind je de hygiënecertificaten voor Winterhalter vaatwassystemen per serie.

• UC-serie 2018: UC-S glasUC-S bordenUC-M/L/XL glasUC-M/L/XL borden
• PT-serie: PT-M/L glasPT-M/L borden
• UF-serie: UF-M/LUF-XL

Winterhalter biedt een combinatie van de beste vaatwasmachines, optimale waterbehandeling met uiterst efficiënte reinigingsmiddelen. Met op maat gemaakte korven en andere praktische toebehoren. Samen vormen ze de perfecte oplossing voor hoogwaardige wasresultaten en een efficiënt vaatwasproces. Schoner en hygiënischer kan niet! En ook voor beperkte ruimtes zijn er diverse mogelijkheden.

Waarom via Van Duijnen?

Van Duijnen levert al geruime tijd Winterhalter vaatwasmachines aan vele tevreden klanten.

• Van Duijnen is marktleider op het gebied van taptechniek en totaalaanbieder voor alle installaties achter de bar en dus een gerenommeerde kwalitatieve marktpartij.
• Altijd voorraad, namelijk direct geleverd door fabrikant Winterhalter Nederland
• Voor Nederlandse markt gemaakt / gecertificeerd
• Keurig geïnstalleerd door de fabrikant tov ‘op de stoep zetten’
• Onderhoudscontract bij fabrikant mogelijk
• Ook lease mogelijkheden, dus je hoeft machines niet zelf aan te schaffen.

Hygiënische spoelbak

Heb je niet de middelen en/of ruimte voor een glazenspoelmachine? Maak je toch gebruik van een spoelbak voor je glaswerk? Zorg er dan voor dat die erg hygiënisch is, zie ook tips verderop. Of denk bijvoorbeeld aan Aquafox, dat zorgt voor een schoon glas. Dit is een reguleringssysteem dat de water-zeepverhouding in de spoelbak optimaal houdt. Zeep heeft een virusdodende werking. Op basis van het aantal gespoelde glazen voegt AquaFox zeep en vers water toe. Dit continue proces houdt ook bacteriegroei tegen en zorgt voor een schoon glas.
Als je nat spoelt is het noodzakelijk dat er altijd zeep aanwezig is in de spoelbak. Zeep is namelijk effectief in het onschadelijk maken virussen. Dit is ook de reden dat WHO/RIVM handen wassen met zeep adviseert. Het AquaFox systeem garandeert dat er altijd zeep in de spoelbak aanwezig is. Als de zeep op is gaat het systeem in storing en werkt pas weer als er een nieuwe zak zeep is geplaatst.
Het voordeel van het nat spoelen is dat de handen ook meteen gedesinfecteerd worden, indien dezelfde persoon ook de bieren tapt is de kans op besmetting vele male lager.Aquafox spoelbak

Schone handen

Voor iedereen die in de horeca werkt geldt dat je in iedere geval vaak je handen moet wassen en desinfecteren, want schone handen zijn nu belangrijker dan ooit! Zie hieronder een voorbeeld om dit gemakkelijk te faciliteren. Meer info over Sanifox

Frisse start maken

Bel 036 – 538 78 78 of mail ons via info@vanduijnenhoreca.nl  voor een vrijblijvend advies. Wij denken graag met je ee voor een frisse start.

Hieronder nog meer tips voor glazen spoelen in de horeca in Corona tijd:

Wassen/spoelen

  •  vernieuw glazen regelmatig
  •  spoel de glazen in een aparte spoelbak en zorg ervoor dat je eerst vuil en vet afwast en pas daarna gaat spoelen.

Spoelbak

  •  gebruik de juiste chemicaliën in de juiste hoeveelheid
  •  voldoende afwasmiddel is erg belangrijk
  •  gebruik een speciale spoelbak
  •  minimaal 15 seconden de borstel gebruiken (ook de borstel dagelijks met juiste middelen reinigen)
  •  spoel de glazen af met schoon water

Vaatwasser

  • gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddelen (check jouw machine, want dit verschilt per apparaat)
  • zorg voor goed onderhoud en optimale machine reiniging
  • zet de machine altijd op de juiste temperatuur

Algemene tips

  • stapel glazen niet
  •  zorg dat gewassen glazen niet te dichtbij gasten bewaard worden
  •  pak glazen alleen vast met schone handen
  •  gebruik alleen schone doeken die je regelmatig vervangt.
  •  laat personeel liever geen sieraden dragen tijdens het werk

Zie ook onze blogs met een handleiding hoe je je tapinstallaties het beste weer opstart als ze een tijdje buiten gebruik zijn geweest:
opstart handleiding biertapinstallatie
opstart handleiding wijntapinstallatie
opstart handleiding gedistilleerd installatie
opstart handleiding postmix
handleiding in gebruikstellen van tapautomatisering

Lees ook onze blog: Van Duijnen en de anderhalve meter horeca: zo hou je afstand, over diverse mogelijkheden om je gasten te ontvangen en toch afstand te houden.
Of bekijk de video: meer verdienen aan je drankverkoop

Bekijk het artikel over de maatregelen voor 1 juni

Of bekijk de plannen en het advies van Heineken op: https://hnl.webpower.eu/mailings/SHARED/1445%20meter%20op%20het%20terras.pdf

Café restaurant
Mail dit bericht

Reacties

Reageren op deze blog

Deze bedrijven
besparen al dankzij
Van Duijnen
Horeca Service
Trinity nieuwe barinrichting door Van Duijnen Horeca