Menu

Opstart handleiding biertapinstallatie (biertap)

Het ziet er naar uit dat sommige horecabedrijven binnenkort geleidelijk de deuren weer kunnen openen. Als horecaondernemer wil je een frisse start waarbij je snel weer helemaal ‘up en running’ bent. Een goed werkende tapinstallatie én schone leidingen zijn daarbij essentieel! Hier lees je hoe je je biertap installatie weer goed in gebruik stelt. Van Duijnen Horeca Service deelt ook opstarttips voor andere tapinstallaties. Hierin lees je hoe je je tapinstallaties weer goed opstart.
opstart handleiding wijntapinstallatie
opstart handleiding gedistilleerd installatie
opstart handleiding postmix
handleiding in gebruikstellen van tapautomatisering

Opstarten van je tapinstallatie voor bier

Hieronder zie je een handleiding over je hoe je de tapinstallatie voor bier weer in gebruik neemt. Als specialist in dranktechniek geeft Van Duijnen graag deze tips en instructies om storingen bij het opstarten van je biertap te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je goed kunt tappen als je gasten weer mag verwelkomen.

biertaps Beurs en Ijver

Opstart advies en het in gebruik stellen je biertap op de standaard fustbierinstallatie met bierkoeler

• Wij adviseren de bierleidingen eerst te laten reinigen, voordat je de bierinstallatie weer in gebruik neemt.
• Zorg ervoor dat je alle producten op voorraad hebt. Niet alleen bierfusten, maar check ook of er nog genoeg koolzuur aanwezig is.
• Wanneer je producten hebt bewaard, controleer de T.H.T. hiervan.
• Als je de bierkoeler hebt uitgezet, zet deze dan weer aan. Laat deze op temperatuur komen en controleer het waterniveau in de waterbak. De verdamperspiralen van de koelwaterbak moeten onder water staan. Wanneer het waterniveau te laag is, vul deze dan bij met schoon (koud)water.
• Controleer de setpoint van de thermostaat of stel de gewenste temperatuur in als je deze met het buitenbedrijfstellen hebt gewijzigd.
• Sluit de fustkoppeling aan op de spoelaansluiting en spoel de bierleidingen goed door met water.
• Herhaal dit voor alle aansluitingen.
• Zet de koolzuurfles en alle afsluitkraantjes open. Staat het reduceer nog op de juiste evenwichtsdruk ingesteld? (raadpleeg hiervoor jouw drankenleverancier).
• Maak de fustaansluiting schoon en sluit de betreffende fusten aan.
• Zet de betreffende tapkraan open en tap het water uit de leiding.
• Sluit steeds 1 product tegelijk aan en controleer op lekkages en juiste werking.

Opstart advies en het in gebruik stellen van biertap op tapbuffet met fustenkast

• Wij adviseren de bierleidingen eerst te laten reinigen, voordat je de bierinstallatie weer in gebruik neemt.
• Zorg ervoor dat je alle producten op voorraad hebt. Niet alleen bierfusten, maar check ook of er nog genoeg koolzuur aanwezig is.
• Wanneer je producten hebt bewaard, controleer de T.H.T. van deze producten.
• Controleer de setpoint van de thermostaat of stel de gewenste temperatuur in als je deze met het buitenbedrijfstellen hebt gewijzigd.
• Sluit de fustkoppeling aan op de spoelaansluiting en spoel de bierleidingen goed door met water.
• Herhaal dit voor alle aansluitingen.
• Zet de bierfusten in het tapbuffet en koel deze eerst volledig terug (gedurende 24 uur) voordat je ze aansluit.
• Zet de koolzuurfles en alle afsluitkraantjes open. Staat het reduceer nog op de juiste evenwichtsdruk ingesteld? (raadpleeg hiervoor jouw drankenleverancier).
• Maak de fustaansluiting schoon en sluit de betreffende fusten aan.
• Zet de betreffende tapkraan open en tap het water uit de leiding.
• Sluit steeds 1 product tegelijk aan en controleer op lekkages en juiste werking.

Opstart advies en het in gebruik stellen van biertap met tankbier – biertankinstallatie:

• Wij attenderen je erop dat je eerst de bierleidingen moet laten reinigen met een desinfectans door een hierin gespecialiseerd bedrijf, voordat je de bierinstallatie weer in gebruik neemt of een nieuwe tank aansluit.
• Als een leiding geïnfecteerd is, kan deze het bier in de gehele tank infecteren met het risico dat je deze niet meer kunt verkopen.
• Als je de bierkoeler hebt uitgezet, zet deze weer aan.
• Laat de bierkoeler op temperatuur komen en controleer het waterniveau in de waterbak. De verdamperspiralen van de koelwaterbak moeten onder water staan. Wanneer het waterniveau te laag is, vul deze dan bij met schoon (koud)water.
• Controleer of de biertank nog op druk staat d.m.v. de manometer op de tank.
Afhankelijk van de installatie zal de druk tussen 1,5 tot 2,9 bar staan.
• Sluit de tankkoppeling aan op de tank en zet de kraanhendel op de tank open (hendel met de leiding mee).
• Zet van het tappunt dat je in gebruik gaat nemen, de afsluiter op de bierverdeler open en tap het water uit de leiding.
• Controleer of er geen lekkages opgetreden zijn.
• Vervolgens herhaal je de bovenstaande handeling voor elk volgend tappunt dat je in gebruik wilt nemen.
• Wij adviseren je om de tappunten een voor een in gebruik te stellen zodat je het overzicht behoudt en daarbij goed kan controleren op lekkages en de juiste werking.

Volg natuurlijk altijd de instructies van jouw brouwer of (fris)drank leveranciers.

Biertanks Thoms en Oudean

Spoelen leidingen: zo reinig je een bierleiding met een “elektrische bierkraan”

Wij adviseren om de leidingen goed te (laten) reinigen met de juiste reinigingsmiddelen. Werk je met een geautomatiseerde biertapinstallatie met een elektrische bierkraan (elektrische bierkleppen), volg dan de onderstaande stappen om de bierleiding te reinigen.EOS kranen Jopen en Escobar

1. Haal eerst de druk van de bierleiding en tap nog 1 biertje om de overdruk weg te tappen.
2. Zet de bar of tapzuilen op inactief.  Zie hier per besturingssysteem hoe je dit doet.
3. Verwijder rustig de uitloop (let op: het veertje en plunje kunnen wegschieten).
4. Verwijder het veertje en de plunje (zie onderstaand figuur).
5. Plaats de uitloop terug.
6. LET OP ! zet de taps of de gehele bar op inactief en laat voor de zekerheid de taphendel in de ruststand (midden) staan. Als dit niet gebeurt kan schade aan de bierspoel ontstaan.
7. Begin met spoelen.

Als het spoelen is afgelopen:
8. Verwijder de uitloop.
9. Plaats de plunje en het veertje terug volgens onderstaand figuur.
10. Plaats de uitloop terug (let op het rubbertje in de uitloop).
11. Zet de taps of de gehele bar weer op actief. Je kunt weer bier tappen. Zie opstarthandleiding tapautomatisering hoe je dit doet.

elektrische bierkraan schoonmaken

Reinigen EOS en QVT kranen op bierzuil

Reinig de geplaatste apparatuur met EOS of QVT bierkranen alleen met een vochtige warme doek. Je mag onder GEEN beding water over de tapkraan heen gieten!QVT en EOS elektrische bierkraan

Opstarttips voor koelbuffetten

Heb je koelbuffetten tijdelijk uitgezet om kosten en energie te besparen? Lees dan deze tips als je de koelingen weer gaat gebruiken. Zodat jouw gasten straks weer lekkere gekoelde drankjes kunnen bestellen. koelbuffet IJver

Vragen of hulp nodig bij een frisse start?

Heb je onze tips over het buitengebruikstellen van je drankinstallaties opgevolgd, dan zal je waarschijnlijk snel kunnen beginnen. Voor vragen of telefonisch advies zijn we te bereiken op 036 – 538 78 78.

Heb je toch hulp nodig bij het weer in gebruik nemen van je tapinstallaties of het reinigen van de leidingen? Dan komen wij graag bij je langs tegen een gereduceerd tarief. Van Duijnen biedt hulp bij de opstart tegen speciaal tarief van € 99, dit is inclusief voorrijkosten en een half uur werk.*

Wil je gebruik willen maken van deze tijdelijke aanbieding, maak dan snel een afspraak. Bel 036 538 78 78 of mail naar onze afdeling customer service: cs-horeca@vanduijnen.nl

*Mocht het meer werk zijn dan rekenen we daarna ons gewone uurtarief van € 79,56 per uur. Deze aanbieding is alleen geldig t/m  01/07/20 bij de opstart tijdens de coronacrisis o.v.v. openingsactie.

Wil je op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van horeca, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (4x per jaar).

Lees ook onze blog: Van Duijnen en de anderhalve meter horeca: zo hou je afstand, over diverse mogelijkheden om je gasten te ontvangen en toch afstand te houden.
Of bekijk hieronder onze video over hoe je meer kunt verdienen aan je bierverkoop.

 

Café restaurant Hotel Sportclub Studentenvereniging
Mail dit bericht

Reacties

Reageren op deze blog

Deze bedrijven
besparen al dankzij
Van Duijnen
Horeca Service
Zelfbedieningsbar Star Lodge hotel